kuchnia zero waste

Kuchnia zero waste, czyli jak stworzyć eko kuchnię?

Czy moda może być użyteczna? Okazuje się, że tak i to bardzo. Bycie ekologicznym jest modne od kilku dobrych sezonów i nic nie stoi na drodze, by to się zmieniło. Każdy z nas zmienia swoje nawyki – najczęściej z własnych chęci, gdyż widzimy, że coraz więcej osób decyduje się na zmiany w codziennym życiu. Te możemy wprowadzić także w kuchni. W końcu to pomieszczenie nazywane jest sercem całego domu. To właśnie tam spędzamy najwięcej czasu, a tym samym generujemy odpady, które należy zmniejszać. Kuchnia w stylu eko jest Twoim marzeniem? Poniższe wskazówki ułatwią Ci ją stworzyć!

Eko torby.

Zaczynamy od totalnej klasyki, która popularna jest już od kilku dobrych sezonów. Do toreb wykonanych z naturalnych materiałów jesteśmy skutecznie przekonywani co widać po mniejszej ilości ich foliowych odpowiedników w naszych mieszkaniach. Bawełniane torby, które często zabieramy na zakupy są o wiele bardziej trwalsze od znanych nam dobrze foliówek. Inwestycja warta kilka złotych może posłużyć nam na kilka dobrych lat. Możemy wybierać pomiędzy różnymi rodzajami – dostępne są one w rozmaitych rozmiarach i kolorach.

Naturalne myjki do mycia naczyń.

Kolejny produkt, który może zmniejszyć ilość odpadów w ciągu roku – to myjka do mycia naczyń. Jeśli naprawdę zależy Ci na tym, by ograniczyć produkcję rzeczy z plastiku zrezygnuj już dzisiaj z tradycyjnych gąbek. Naturalne myjki wykonane są ze sznurka konopnego, a do tego wytwarzane są ręcznie. Korzystając z nich znacząco przyczynisz się do poprawy stanu naszego środowiska. Naturalna myjka do mycia naczyń może posłużyć Ci przez wiele lat. Chcąc przywrócić jej dawny blask wystarczy, że umyjesz ją szarym mydłem. Wybierając jeszcze prostsze rozwiązanie – możesz ją wrzucić do pralki.

Szklane pojemniki na jedzenie.

To kwestia, gdzie możemy przysłowiowo upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Po pierwsze kupując do kuchni szklane pojemniki ograniczamy produkcję kolejnych plastikowych opakowań. Po drugie – nie generujemy tak dużo śmieci. Jeśli chodzi o same pojemniki to ich wybór w sklepach jest bardzo różnorodny. Różnią się one wyglądem i wielkością.

O czym powinniśmy jeszcze pamiętać?

W całej Polsce, ale także w innych krajach namawia się do segregacji śmieci. To co musimy zrobić to jedynie wrzucać odpady do odpowiednich pojemników. Nie jest to trudne zadanie. Większości osób już w pierwszych dniach nabywa dobre nawyki. Ta niepozorna czynność sprawia, że osobiście przyczyniamy się do pozyskiwania surowców wtórnych. To w rezultacie oznacza, że zmniejszamy zużycie zasobów naturalnych. Kolejną kluczową kwestią jest nie marnowanie jedzenia. Pamiętajmy, by decydować się tylko na to co niezbędne. Starajmy się nie kupować nadprogramowej żywności jeśli ta ma krótki okres ważności.

PODSUMOWANIE

Wydaje się, że eko kuchnia to już nie tylko moda. Chcemy dbać o środowisko i widzimy, że nie potrzebujemy dużych zmian w życiu, by dbać o naszą planetę. Zwróćmy uwagę, że większości ww. wskazówek to niewielkie inwestycje. Stworzenie ekologicznej kuchni nie wiąże się zatem w dużymi wydatkami, dzięki temu zmiany możemy wprowadzić chociażby już dziś.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *