Każdy z nas produkuje śmieci, które zalegają na wysypiskach i zanieczyszczają środowisko. Wprowadzając kilka prostych zasad, możemy ograniczyć ich ilość. Wystarczy zastosować się do tych paru wskazówek, a efekty będą zauważalne już po miesiącu.
Kompostowanie i odpady organiczne
Biologiczne odpady takie jak skórki po warzywach, owocach i inne śmieci organiczne mogą być wykorzystywane ponownie. Wystarczy zaopatrzyć się w niewielki kompostownik, który może stać nawet na balkonie i produkować w nim kompost. Nawóz można wykorzystywać do roślin domowych lub ogrodowych. Kompostując, zmniejszamy ilość odpadów i zyskujemy naturalny nawóz na własne potrzeby.
Rezygnacja z plastiku i plastikowych opakowań
Plastik to zmora naszych czasów. Plastikowe opakowania są wszędzie. Trudno dzisiaj znaleźć sklep, w którym nie ma plastikowych pudełek. Kupując produkty luzem lub do własnych pojemników i nie korzystając z plastikowych jednorazowych opakowań, oszczędzamy środowisko. Plastikowe jednorazowe torebki dostępne w każdym sklepie pozostają z nami na ziemi nawet przez 400 lat. Plastikowa butelka po napoju potrzebuje 450 lat, żeby ulec rozkładowi. Tworzywa sztuczne to odpady, które potrzebują od 100 do 1000 lat na rozkład. Warto o tym pamiętać przy każdych zakupach.
Segregacja i odpady
Segregacja odpadów w dzisiejszych czasach jest niezbędna. Posegregowane śmieci mają szansę na recykling i ponowne użycie. Sortowanie odpadów nie jest trudne, wystarczy kierować się wytycznymi z firmy zajmującej się ich wywozem. Czynność ta zajmuje tylko kilka minut, a jest nieoceniona dla nas i dla naszego środowiska naturalnego. To właśnie dzięki segregacji mamy szansę powstrzymać degradację środowiska i całego ekosystemu.
Ograniczenie i świadome zakupy
Świadome i przemyślane zakupy są nie do przecenienia. Kupowanie tylko rzeczy niezbędnych i dobrej jakości to droga do prostego i wygodnego życia. Mniej rzeczy, to więcej przestrzeni, mniej obowiązków związanych ze sprzątaniem i dbaniem o przedmioty. Warto zatem pomyśleć przed zakupem kolejnej bluzki, butów czy sprzętu domowego. Zastanowić się, czy ten zakup jest rzeczywiście niezbędny, czy możemy się bez niego obyć lub zastąpić go innym, bardziej ekologicznym produktem.
Marnowanie żywności
W Polsce statystycznie w każdym gospodarstwie wyrzucane jest od kilku do nawet kilkunastu kilogramów żywności rocznie. Jest to zatrważająca ilość zwłaszcza w świetle tego, że w krajach Trzeciego Świata dzieci i dorośli umierają z głodu. Racjonalne gospodarowanie zapasami, ograniczenie zakupów i wykorzystywanie wszystkich nabytych produktów spożywczych to oszczędność pieniędzy i środowiska.
Wybory, jakich codziennie dokonujemy, mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i stan środowiska. Ograniczając się i podejmując odpowiedzialne decyzje, przyczyniamy się do poprawy swojego życia i bliskich nam osób. Nawet małe zmiany mają sens. To właśnie one mogą być początkiem czegoś dużego.